Til leseforslag
Omslag: "Jenter i trær : roman" av Heidi Mittun-Kjos

Voksne

Jenter i trær

Heidi Mittun-Kjos

RomanerFamilieforhold
Bestill

Anbefaling

Mødre og døtre, levende og døde, generasjoners gang og et hus på en øy langt nord.

Marta kommer til en øy i nord for å jobbe for jordmora. Der finner hun Vilhelm og livet er godt. Han som egentlig skulle blitt ingeniør, legger alle sine brustne ambisjoner inn i byggingen av et hus.

Men Vilhelm må reise bort for å jobbe på anlegg og legen mener det er best for datteren Magni at hun blir sendt til Levanger skolehjem. Igjen på øya er Marta og den andre datteren Judith og sakte sakte forsvinner det som er godt.

Nå er Judiths datter tilbake for å begrave Magni på øya hun kom fra. Øya er også et sted for barndomsminner og drømmer. Naturen er overalt, den gjennomtrenger alt og alle, også menneskene og til slutt huset. Språket er viltvoksende og vakkert. Tre generasjoner mødre og døtre skildres nådeløst, men med stor empati. Les den!

Om boken

Tante Magni skal begraves på øya hun kommer fra. Det er oppdraget hun har gitt seg selv. Med urna i bagasjen reiser hun tilbake til huset hvor hun tilbrakte barndommens somre. I et forsøk på å gjenopprette gammel urett blir hun konfrontert med slekters gang og ugagn, hvor familien i generasjoner har ført en ujevn kamp mot vilkårene de er gitt. Å bryte med dem skal vise seg å være noe av det vanskeligste som finnes. Jenter i trær er en vilter, fandenivoldsk og sanselig fortelling om barn som vokser opp, barn som gjemmes og barn som aldri finnes. Det er en roman om tap og ensomhet, men også om øyeblikkene av oppbrudd og frihet som åpner for et annet liv. Heidi Mittun-Kjos (f. 1972) debuterte som forfatter i 2021 med den kritikerroste romanen Områder av særlig betydning. Jenter i trær er hennes andre bok.

Kontakt

Sånn bruker du biblioteket

Vestvågøy kommune
Ansvarlig redaktør: Ancha Wesnes
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagram
Bygget med Libry Content